Esas bölüm olan fabrikalar bölgesi ve bölgeye bağlı DES, İMES ve KADOSAN sanayi sitelerinden oluşan İstanbul Dudullu OSB, Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla teknopark şirketi kurdu. Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Anonim Şirketi “BÜDOTEK” markasıyla Ocak 2019’dan itibaren firmaları yerleştirmeye başlayacak.
İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (Dudullu OSB) Bölge Müdürü Murat Fırat, “Dudullu OSB’de inşa ettiğimiz Türkiye’nin en büyük kreşi ‘Kampüs Kreş ile Spor ve Yaşam Kompleksi ‘We’ll Club’tan sonra konjonktürel değişim sonucu teknopark da faaliyete geçmek üzere. Teknoparkımız aynı zamanda, Boğaziçi Üniversitesi’nin mevcut TGB alanının küçük olmasından kaynaklı sorunlara da çözüm üretecek. 15 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olan Dudullu OSB Boğaziçi Teknopark’ın, akademisyen desteği ve eğitim altyapısını Boğaziçi Üniversitesi sağlayacak. Komplekste yer alacak işletmeler Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini yürüterek, Dudullu OSB içinde yer alan firmaların teknopark avantajlarından yararlanmaları için önemli bir fırsat sunacak” diyor. Yeni Teknopark Ocak 2019’da faaliyete geçecek 2019 yılı başında faaliyete geçmesi planlanan Dudullu OSB Boğaziçi Teknopark’ın içinde küçük ölçekli araştırma projeleri için kuluçka merkezi kurulması da planlanıyor ve burada 100 işletmenin yer alması hedefleniyor. Talepler mevcut alanı dolduracak düzeyde.
BÜDOTEK Yönetim Kurulu, Bülent Üner’i Genel Müdür olarak atadı ve çalışmalar başladı. Projenin Dudullu OSB’de olması önemli bir lojistik avantaj sağlayacak. Zira küçük, orta ve büyük ölçekli firmaların ortasında bir noktada teknopark kuruluyor. Ulaşımın merkezi lokasyonda olması talep artışının önemli bir nedeni. Öte yandan, İstanbul Dudullu OSB, 265 hektar alan üzerinde üç kooperatif ve 150 hektara sahip fabrikalar bölümünden oluşuyor. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan bölgede kreş, spor kompleksi gibi örnek sosyal alanlar bulunuyor ve artık üniversite-sanayi işbirliği de bölgede öne çıkıyor. 40 yıllık geçmişi bulunan OSB, edindiği birikimle endüstriyel örgütlenmenin ileri düzeyinde ve proje temelli olarak gelişmeye devam ediyor. Dudullu OSB Bölge Müdürü Murat Fırat, anlatıyor: “Dudullu OSB’nin içinde yer alan üç kooperatif; DES, İMES ve KADOSAN’ı bölge için zenginlik olarak görüyoruz. OSB’de esas bölüm olan fabrikalar bölümü dışında küçük ve orta ölçekli firmaların yer aldığı küçük sanayi siteleri mevcut. Söz konusu sitelerde her türlü sektörde tedarikçi konumda bulunan küçük işletmeler faaliyet gösteriyor. OSB’miz bu nedenle entegre bir yapıda çalışıyor.
Bölgede üreticiler, tedarikçileriyle birlikte bir bütünlük içinde büyüyor.” Dudullu OSB’den sanatsal Atatürk Anıtı Cumhuriyetin 91’inci yılında kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anısına Dudullu OSB tarafından yaptırılan eser, aynı zamanda bir anıt özelliği taşıyor ve görenleri büyülüyor. Birbirinden farklı açı ve mesafelerde bulunan, lazerle kesilmiş 8.70 metre yüksekliğinde 40 adet figürlü çelik sütunun harika konumu hayranlık uyandırıyor. Sadece iki bakış açısında netleşen silüet, diğer açılardan soyut bir anıt görüntüsüne bürünüyor. Bir insanın neleri başarabileceğini ve tüm dünyaya nasıl ilham olabileceğini gösteren anıt, bu özellikleriyle Türkiye’de ilk kez Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde uygulanıyor ve Baraj Yolu ana kavşak noktası üzerinde bulunuyor. Spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club Dudullu OSB’nin diğer bir örnek tesisi, Bölgedeki 3000 kişinin spor alanındaki ihtiyacını karşılayan spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club. Kapalı yüzme havuzu, basketbol, voleybol sahaları, fitness center gibi sportif amaçların yanında kadın-erkek-çocuk kuaförü, restoran, kafeterya, sauna ve buhar odaları gibi imkânlar sunan tesis, parmak ısırtıyor.
Murat Fırat, “We’ll Club ile mesai bitiminden sonra bölgedeki iş sahipleri, çalışanlar ve Bölge dışından gelenlerin sporla zaman geçirip, yemeklerini yedikten sonra trafiğe kalmadan günün yorgunluğunu atmalarını sağlıyoruz” diye konuşuyor. Başarı hikâyesi: Kampüs Kreş Murat Fırat, Dudullu OSB’nin örnek olduğu kreş projesinin bir başarı hikâyesine dönüştüğüne de değiniyor. Kampüs Kreş markasıyla yüzde 100 doluluk oranı ile 5 bin metrekare açık, 5 bin metrekare kapalı alanı bulunan kreşte 383 çocuğun bakım ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra çift dilli eğitim ve öğretim sürdürülüyor. Kayıt önceliği bölgeye tanınmak üzere, OSB dışından da çocukların alındığı Kreşin bölgede örnek olduğunu ve niteliğinin yüksekliğinden kaynaklı olarak çok fazla talep aldıklarını kaydeden Murat Fırat, “OSB olarak kreşten kâr beklentisi içerisinde değiliz. Kendi ayakları üzerinde duran yapılar inşa etmek OSB olarak önceliğimiz. Kreş de bu anlamda bölgenin örnek yapısı oldu. Geniş fiziki alanlarının yanı sıra kreş bünyesine hayvanat bahçesi ve yüzme havuzumuz da bulunuyor” bilgisini veriyor. Kampüs Kreş diğer kreşlerden farklı olarak 0-2 yaş grubu bebeklere de hizmet veriyor.
Kreşte 0-2 yaş bebekler için özel tasarlanmış etkinlik ve uyku odalarının yanı sıra çevre işyerlerinde çalışan annelerin süt izni kapsamında bebekleriyle zaman geçirecekleri, onları anne sütü ile besleyebilecekleri emzirme odaları da mevcut. Dudullu OSB’den çevreye yatırım Dudullu OSB, çevre düzenlemesiyle OSB’ler içinde örnek bir yapıda. Şehrin içinde yer alan ve şehrin dokusuna uygun bir çevre düzenlemesi gerçekleştiren OSB’de yıllık 2 milyon TL’lik kaynak bu ihtiyaca kullanılıyor. Bölgenin trafik sıkışıklığına çözüm adına da bir takım projeleri hayata geçirdiklerini aktaran Fırat, yurtdışı örneklerden feyiz alarak bölgeye 6 döner kavşak yaptıklarını açıklıyor: “Ayrıca bölgemizdeki yeşil alan oranının fazlalığının sonucu olarak, insanların vakit geçirmek için şehirden sanayi bölgesine gelmesi gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Heykellerimiz, resimlerimizle de caddelerimiz makyajlanıyor ve sanatı da her şekilde bölgemizde destekliyor, geliştirmeye çalışıyoruz.” Sosyal sorumluluklar Murat Fırat, sekiz yıldır Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Türkiye çapında ve her yıl farklı üç şehir arasında gerçekleştirilen “Mustafa Kemal Atatürk’ü Anlamak” konulu eser yarışması gerçekleştirdiklerini dile getiriyor: “Bu yarışma ile çocuklarımızı Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece kitaplardan okuyarak öğrenmelerinin dışında, onu kendi bilinçlerinde yorumlamalarını istiyoruz. Teşvik etmek için de her kategoride dereceye giren ilk üçer öğrenciye önemli miktarda para ödülünün yanı sıra diğer mansiyon ödüllerle birlikte eğitimlerine bir nebze de olsa katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ilk üç derecedeki ödüllere ek olarak, Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların verdiği mansiyon (para ödülü, bilgisayar ve tablet) ödüller de dâhil toplam 700 adet ödül verdiğimiz göz önüne alındığında, yarışmamızın öğrencilerimizin yaşantısında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz.
Her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında olmak üzere ve bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz ‘8K Atatürk Koşusu’ OSB’ler arasında bir ilk olma özelliği taşıyor. Uluslararası özelliği de bulunan 8K Atatürk Koşusu’na Bölgede bulunan birçok firma çalışanı başta olmak üzere, İstanbul’dan, tüm Türkiye’den ve hatta yurt dışından olmak üzere 600’den fazla sporcu katılıyor. Türkiye Atletizm Federasyonu hakem ve gözlemcilerinin yönetiminde, 30.000 metrekare ile Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Spor ve Yaşam Merkezi olan We’ll Club’ta gerçekleşen 8K Atatürk Koşusu’nda tüm katılımcılar, OSB içerisinde uzun ve titiz çalışmalar sonucu oluşturulan 8K parkurda ilk defa Türkiye’de sanayinin nabzının tutulduğu OSB’de koşma deneyimi yaşıyorlar.
Ayrıca Dudullu OSB, Bölgede açtığı sergiler, çevre okullarının ihtiyaçlarına duyarlılık ve Çocuk Esirgeme kurumu ile birlikte yaptığı aktiviteler gibi konularda sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir.” Bakanlık binası OSB’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü binası, Dudullu OSB sınırları içerisinde yer alıyor. Özellikle Anadolu Yakası’nda faaliyet yürüten ve Sanayi İl Müdürlüğü hizmetlerinden yararlanan firmalar için Dudullu OSB’de hizmet verilmesinin avantaj sağladığını aktaran Fırat, “Sanayicilerimiz sanayi sicil belgelerini almak veya kalibrasyon testlerinden yararlanmak için Sirkeci’ye gitmeden, OSB içerisinde hizmet alabiliyorlar” diyor.
Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi 19/02/2018 tarih ve 2018/11421 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. Bölgenin yönetici şirketi olan BÜDOTEK (Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark AŞ) 2 Ekim 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur.